Σημαντικές τοποθετήσεις έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης Κω, κ. Γιώργος Σεγραίδος, μιλώντας στην εκπομπή «ΖούΣα12» με την Άννα Σαρηγιάννη και τον Παναγιώτη Ζουζούνη, αναφορικά με το περιστατικό σύλληψης ιδιοκτήτριας καταστήματος για υπέρβαση του ορίου ντεσιμπέλ, αλλά και για τις γενικότερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης.
Το περιστατικό που άναψε τη σπίθα των αντιδράσεων
Ο κ. Σεγραίδος αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό όπου ιδιοκτήτρια καταστήματος οδηγήθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου επειδή στον χώρο της εντοπίστηκαν πέντε ντεσιμπέλ παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο των 80 dB, κατά τη διάρκεια ζωντανής μουσικής με πιάνο και μία φωνή. Όπως σημείωσε, η μέτρηση έγινε «δίπλα στο ηχείο», πράγμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει τιμωρητική διάθεση και όχι αντικειμενική προσέγγιση.
«Αν κάτσουμε οι τρεις μας σ’ ένα τραπέζι με ένα ποτήρι κρασί, θα ξεπεράσουμε τα 80 ντεσιμπέλ. Είναι στρεβλός ο νόμος. Δεν μπορεί αυτό να ισχύει για ένα εστιατόριο όπου μιλούν εκατό άνθρωποι και παίζει απλώς ένα πιάνο», δήλωσε.
Επιλεκτική εφαρμογή του νόμου και κοινωνική αδικία
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΚΟ τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι η τήρηση του νόμου, αλλά η επιλεκτική του εφαρμογή. «Αν τηρείται ο νόμος για τους επαγγελματίες της εστίασης, να τηρείται και έξω από αυτούς. Όχι μόνο εκεί. Έχουμε φτάσει να υπάρχουν δέκα ένστολοι έλεγχοι την ημέρα στα εστιατόρια, ενώ έξω επικρατεί ανομία», επεσήμανε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι φωτογράφησε ο ίδιος υπηρεσιακό όχημα παρκαρισμένο σε θέση αναπήρου, χωρίς καμία συνέπεια.
Πρόβλημα συνεννόησης – Απουσία σχεδιασμού
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ φορέων, τονίζοντας ότι τέτοιες συναντήσεις –όπως αυτή που είχε προγραμματιστεί με τον Δήμαρχο και τον Αστυνομικό Διευθυντή– θα έπρεπε να είχαν γίνει από την άνοιξη.
«Είμαστε Ιούλιο μήνα και ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα κινηθούμε. Ποιος φταίει; Οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν ψήφιζαν επί δύο χρόνια το αυτονόητο», ανέφερε. Παράλληλα, επισήμανε ότι ενώ άλλες περιοχές λειτουργούν με καλύτερη συνεννόηση, στην Κω «ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί δεν κάναμε μια απλή σύσκεψη από τον Μάιο».
Στοχοποίηση της μικρής επιχειρηματικότητας
Ο κ. Σεγραίδος έθεσε το ζήτημα της πολιτιστικής και κοινωνικής διάστασης της εστίασης, σημειώνοντας ότι «η εστίαση δεν είναι ένα κομμάτι ξύλο με δύο πιάτα πάνω. Είναι χώρος πολιτισμού, κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας».
Κατά τον ίδιο, πίσω από αυτή την αυστηρότητα κρύβεται η πρόθεση να αλλαγεί το μοντέλο τουρισμού και να «εκτοπιστεί» η μικρή επιχείρηση. «Θέλουν να κάνουμε copy-paste την κουλτούρα άλλων χωρών και να χάσουμε το δικό μας πλεονέκτημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί στοχοποιείται η μικρή επιχειρηματικότητα», δήλωσε.
Κάλεσμα για ισονομία και λογική
Ολοκληρώνοντας, έκανε σαφές ότι οι επαγγελματίες της εστίασης δεν αρνούνται τον έλεγχο. Αντίθετα, ζητούν ισονομία, διαφάνεια και κυρίως, λογική: «Δεν ζητάμε χάρη, ζητάμε σεβασμό και ισότιμη μεταχείριση. Αν κάποιος παρανομεί, φυσικά να τιμωρηθεί. Αλλά όχι να εφαρμόζεται ο νόμος επιλεκτικά και με υπερβολές».
Τα επόμενα βήματα
Μετά το περιστατικό, υπήρξε άμεση κινητοποίηση για συνάντηση με τον Δήμαρχο, την Έπαρχο και τους αρμόδιους φορείς ώστε να βρεθεί μια κοινή γραμμή και να προστατευθεί ο κλάδος από περαιτέρω στοχοποίηση, ειδικά εν μέσω της πιο κρίσιμης περιόδου της τουριστικής σεζόν.
Η εστίαση είναι η ψυχή της τουριστικής Ελλάδας – και όπως τονίζει ο κ. Σεγραίδος, η διαχείρισή της δεν πρέπει να γίνεται με αυστηρότητα, αλλά με σύνεση, συνεργασία και σεβασμό στον επαγγελματία και τον επισκέπτη.















Leave a Reply